Klar for årets båthandel?
Det sies at en båtmann har to lykkelige dager i livet: Den dagen han kjøper sin båt, og den dag han får solgt den. Hvordan båtfruen har det i mellomtiden sier munnhellet (heldigvis) ingenting om. Hvorom allting er, nå er tiden inne for årets anskaffelser – og da er det på tide å oppdatere seg på de viktigste juridiske sidene ved kjøp og salg av båt. Her skal vi se på tre av de viktigste aspektene ved bruktbåthandel -- her gjøres det ofte dyre feil:
Opplysningsplikt
Din opplysningspolitikk som selger er avgjørende for et godt resultat i form av en trygg handel som ikke får et magevrengende etterspill. Det er om å gjøre å finne en balanse mellom skryt av båtens egenskaper og fortreffeligheter, og hva den måtte ha av negativ historikk og feil.
Alle objektive faktaopplysninger du gir skal være riktige. Kjøperen skal kunne stole på alle slike opplysninger som objektiv sannhet. Det vil si at hvis du f.eks. sier at båten gjør 24 knop, er det uten videre mangel hvis den bare gjør 20. En spesiell felle er avkrysninger i forskjellige kontrakter du finner på nett: Mange av disse er faktaopplysninger der man lett krysser av for «nei» når det rette er at man ikke vet. Det kan man bli fanget av.
Det ligger også en utfordring i å formidle det som ikke ligger åpent i dagen, på en adekvat måte. Alle «vesentlige» forhold og egenskaper må opplyses. Det kan gjelde f.eks. en tidligere reparert alvorlig skade, eller oljeforbruk. Det er kanskje en grei innfallsvinkel å forsøke å stille seg i en kjøpers sko: Hvilke egenskaper ved båten ville det være greit for meg å ikke vite om ved kjøpet? Husk også at det du sier om båten, får en effekt på hva kjøperen undersøker eller på hvordan han «forstår» hva enn han ser.
Undersøkelsesplikt
Som kjøper har du ingen plikt til å undersøke båten og du kan trygt bygge på de objektive opplysninger selgeren gir, altså fakta og ikke vurderinger. Men du har risikoen for hva du oppdager under den undersøkelse du foretar: Alt hva du burde ha oppdaget, kan du ikke klage på senere. Det viktige for en kjøper er å ikke bli blendet av alle fine, flotte, positive ting med båten, eller dagdrømmer om bruken av den. Man må stedet bevare en kritisk sans. At et symptom er oversett eller ikke tolket riktig, kan være nok til at en alvorlig feil ikke kan klages på. Det går an å være skeptisk uten å bli paranoid mistenksom.
Kontrakt
En god kontrakt hjelper ikke på feil i selgers opplysninger eller på følgene av en slapp undersøkelse, men den kan gjøre rettsforholdet mellom kjøper og selger tydelig og klart. Noe av det viktigste en kontrakt gjør er å dokumentere sentrale opplysninger og egenskaper, og dernest fortelle hva konsekvensen blir hvis det ikke stemmer. Man kan velge hvilken kontrakt man vil av de man finner på nettet, men når man handler for viktige båtpenger er det enkle aldri det beste. Vi anbefaler selvsagt vårt eget kontraktsformular, som er det best gjennomtenkte og utviklet gjennom tre tiårs erfaringer. Det er uansett en selvfølge at man leser både vilkår og opplysninger nøye før man signerer. Vår kontrakt laster du ned via denne linken.
Er man i tvil når en handel er på gang, er det ingen skam å spørre seg for -- kontakt Båtadvokaten på post@baatadvokaten.no.