Eksklusjon av medlemmer fra båtforeninger
Eksklusjon av medlemmer fra båtforeninger forekommer heldigvis sjelden. Men når det først skjer, blir det lett et ømtålig tema. Ikke bare på grunn av sakens natur men også fordi de fleste båtforeninger kysten rundt er mindre foreninger hvor «alle kjenner alle». Grunnleggende kjennskap til rettsreglene om dette temaet kan gjøre det lettere å navigere seg bort fra de største juridiske feilskjærene.
En eksklusjon innebærer at medlemmet blir fratatt medlemskapet mot sin vilje. Spørsmålet er hva det er som kan kvalifisere til eksklusjon, og hvordan et slikt vedtak må treffes. Dette er som oftest regulert i foreningens vedtekter, og da blir det avgjørende om vilkårene der er oppfylt og om saksbehandlingsreglene er fulgt.Det er eksempler på båtforeninger som ikke har regulert vilkårene for eksklusjon i sine vedtekter, men dette betyr naturligvis ikke at adgangen til eksklusjon dermed er stengt. I slike tilfeller faller man tilbake på «alminnelige foreningsrettslige prinsipper», hvoretter det er vanlig å kreve at medlemmets pliktbrudd må være vesentlig før foreningen ensidig kan bringe medlemskapet til opphør. Det må derfor være et visst alvor over forgåelsen før eksklusjon kan komme på tale.
Mest betent er kanskje saker hvor eksklusjonen bygger på konflikter med personlig tilsnitt innad i foreningen eller hvor et medlem anføres å ha opptrådt illojalt mot foreningen eller dens formål. Et eksempel på eksklusjon av førstnevnte karakter kan man finne i en høyesterettsdom fra så langt tilbake som 1914. Der ble et medlem av en båtforening på østlandet ekskludert fordi styret vurderte at medlemmets klage over foreningens oppsynsmann bl.a. var «uefterrettelige». Høyesterett kom til at domstolene ikke kunne behandle medlemmets søksmål over gyldigheten av eksklusjonen fordi foreningen hadde etablert foreningsselvdømme.
Det bringer oss over til spørsmålet om det er adgang til å få eksklusjoner prøvd for retten. I alminnelighet har det ekskluderte medlem adgang til å anlegge søksmål over en eksklusjons gyldighet. Retten vil da ta stilling til om eksklusjonen ligger innenfor vedtektene (eller foreningsrettslige prinsipper), om fakta som eksklusjonen bygger på er korrekte, og om saksbehandlingsreglene er fulgt. Vanligvis vil domstolene imidlertid være tilbakeholdne med å foreta en inngående overprøving av om medlemmet har utvist illojal eller utilbørlig atferd i det enkelte tilfellet, siden dette er et utpreget skjønnsmessig spørsmål. Unntak kan likevel tenkes der eksklusjonen fremtrer som en overreaksjon.
Det er viktig at saksbehandlingsreglene følges ved eksklusjon. Om det ikke er vedtektsfestet en fremgangsmåte, bør man likevel treffe avgjørelsen gjennom en forsvarlig prosess. Man må eksempelvis sørge for å varsle den som det er aktuelt å ekskludere, og gi vedkommende mulighet til å ta til motmæle. Dette handler om grunnleggende rettssikkerhetskrav. Det er flere eksempler fra rettspraksis på at eksklusjonsvedtak har blitt kjent ugyldig på grunn av saksbehandlingsfeil, f.eks. manglende varsling, som reelt kunne ha hatt innvirkning på eksklusjonsvedtaket.
I båtforeningens vedtekter kan det være bestemt at eksklusjonsvedtak er unntatt fra domstolsprøving, eller det er nærliggende å innfortolke slikt selvdømme på grunnlag av vedtektene. Det har vært omdiskutert om en selvdømmeklausul stenger helt for domstolsprøving av foreningens vedtak - man skulle jo tro det ut fra begrepet «selvdømme». Rettstilstanden i dag er imidlertid at man må ta høyde for at domstolsprøving kan skje til tross for at foreningen har en selvdømmeklausul. At rettens prøvingsadgang – hvor langt retten kan gå i å overprøve foreningsvedtaket – er sterkt begrenset, er en annen sak.
Dersom man har en eksklusjonssak som kan bli konfliktfylt, er rådet å søke kompetent juridisk bistand tidlig. Denne kompetansen finnes hos Båtadvokaten. Husk at alle medlemsforeninger i KNBF har én time gratis juridisk rådgivning til disposisjon, i tillegg til støtte og veiledning fra KNBF sentralt.
Når KNBF på Båttinget i 2022 ventelig vedtar nye oppdaterte normalvedtekter, vil det vi har omhandlet ovenfor være godt ivaretatt. De oppdaterte normalvedtektene vil være tilgjengelige fra sekretariatet i KNBF med en gang de er vedtatt.