Er det trygt å kjøpe båt fra utlandet?
Uansett om tidene er gode eller dårlige, kan det være attraktivt å kjøpe båt fra utlandet. Både modellutvalg og pris kan være gode motivasjonsfaktorer. Men hvordan kan du vite om du blir lurt? Kan det kjøpes fra utlandet, på trygg måte?
Historiene er mange om båtkjøp fra utlandet som har endt opp som økonomiske katastrofer. For noen år tilbake var det en båtmegler i Trondheim som sto i fokus, med båtkjøp fra USA som virkemiddel til å skaffe seg tilgang til andres lommebøker. Store summer ble betalt, men båter ble det mindre av. Hvor pengene ble av, viste deg seg vanskelig å få grep på.
Nå er en annen nordmann for kort tid siden dømt for svindel etter den samme metoden.
Nordmannen ble dømt til ubetinget fengsel i to år og fire måneder, samt erstatningsplikt for kr 5,7 mill. overfor tre båtkjøpere som ble lurt. Metoden var stort sett den samme: Han fikk de kjøpelystne til å tro at han hadde megleroppdrag og kunne selge båtene. Dels brukte han registrering i finsk småbåtregister som virkemiddel for å få kjøperne til å tro at handelen var ekte og at det var trygt å betale. Et annet virkemiddel er klassisk -- tilbud som er for gode til å være sanne. Eksempelvis at man i 2017 skulle få kjøpt en 2002-modell Fairline Squadron 58 for 1,5 mill. svenske kroner. Mot dagens «normalpris» som er rundt kr 4 mill. og oppover.
Mindre dramatiske eksempler på mislykket utenlandshandel florerer det av. Selv med såkalte «anerkjente» norske båtmeglere som markedsfører båter i utlandet kan det gå helt galt av sted. Det er viktig å huske at uansett meglerens faglige «standard» (eller fjonge markedsføring) så har megleren lite kontroll på hva som skjer i utlandet når handelen skal sluttføres. Og når penger er betalt -- er det ofte for sent å sikre seg.
Å beskytte seg mot svindel er sjelden lett. Og det har ikke blitt bedre med alt som corona-viruset har ført med seg av hindringer. Men noe kan man gjøre:
- Hvis du kjøper fra utlandet og det ikke er en norsk megler involvert, er det avgjørende å enten kjøpe via en anerkjent internasjonal megler, eller å ha lokal representasjon som kan ivareta formalitetene.
- Skriv aldri under dokumenter på fremmed språk som du ikke forstår innholdet i eller konsekvensene av.
- Ved kjøp via norsk båtmegler er det viktig å gjøre megleren ansvarlig for sikkerheten i handelen, ved å holde megleren til ansvar for pengestrømmen. Hvis en megler vegrer seg for en slik fremgangsmåte, er det beskrivende for risikoen i handelen.
Og, som ofte ellers, er det lurt å søke råd fra faglig hold før man forplikter seg. Husk at KNBF-medlemmer har en times fullverdig advokatbistand som medlemsfordel. Det gjelder selvsagt også rådgivning om kjøp fra utlandet.