Rettigheter ved kjøp av brukt båt fra forhandler -- del 3
I del 1 av denne korte artikkelserien om bruktbåtkjøp fra forhandler så vi på hva som utgjør mangel. De forskjellige krav du som kjøper kan fremme, er omtalt i del 2 av serien. Vi er nå kommet til et helt avgjørende punkt, nemlig reglene om reklamasjon. Trår du feil her, taper du ditt rettmessige krav overfor selgeren. Det er altså meget viktig å ha innsikt i hvordan du må gå frem ved reklamasjon.
Reklamasjon innen rimelig tid
Reklamasjon må alltid fremmes overfor forhandleren innen rimelig tid etter at kjøper oppdaget feilen, eller burde ha oppdaget den. Fristen er fleksibel og kan være av forskjellig lengde i forskjellige tilfeller, alt etter konkrete omstendigheter. Vurderinger omkring når en kjøper «burde» ha oppdaget et forhold kan tidvis være vanskelig og blir mange ganger oppfattet som en felle. Bl.a. blir det mange diskusjoner om på hvilket tidspunkt kjøper burde ha oppfattet at et fenomen var et symptom på feil. Disse diskusjonene kan bli kompliserte og domstolenes avgjørelser av dem er ofte lite forutsigbare.
Det smarteste man kan gjøre når noe uvanlig observeres er å ta raskt stilling til om man forstår hva det er og hva det har av konsekvenser; og dernest å reklamere så raskt som praktisk mulig. Det gjør lite om man reklamerer over noe som viser seg å ikke være feil -- og det er mye verre å tape kravet fordi man nølte med å ta det opp.
Reklamasjonsfristen er alltid minst to måneder
I forbrukerkjøp er kravet til rimelig tid alltid minst to måneder. Men det er ikke gitt at fristen er lengre enn to måneder -- det er her rommet for skjønnsmessige vurderinger i ettertid tar over styringen. I praksis betyr dette at hvis noe antas å være en feil, bør man reklamere innen to måneder etter at det ble oppdaget. Da holder man seg på trygg grunn.
Fem års reklamasjonsrett
Også ved kjøp av bruktbåt fra forhandler er lengstefristen for reklamasjon fem år. Det er ingen forskjell på dette punkt fra nybåtkjøp. Men det er viktig å merke seg at lengden på fristen ikke betyr noe for mangelsbedømmelsen. En mangel må uansett ha foreligget ved leveringen (eventuelt latent). Det er altså ikke slik at fristens lengde gir noen berettiget forventning til levetid eller til at båten skal være «problemfri» i hele fristens lengde.
Reklamasjonsfrist når det er garanti
Eventuell garanti ved bruktbåtkjøp vil være sjelden vare. En slik garanti vil som regel være spesifikk og henholde seg til opprinnelige produsenters garantivilkår (for den tid av disse som gjenstår). For alle garantier vil det være garantien selv som bestemmer forløpet av reklamasjonsfristene. Men annet enn produsentgarantier vil sjelden være spesifikke eller klare. Hvis en forhandler eksempelvis gir syv års garanti på motoren i en bruktbåt (for egen regning), er reklamasjonsfristen selvsagt også syv år.
Reparasjon før reklamasjon
Det gjelder som alminnelig regel at hvis man reparerer feilen før man fremmer reklamasjon, vil man ha tapt sin reklamasjonsrett. Prinsippet er ikke lovfestet og rekkevidden av det kan være uklart. Begrunnelsen er bl.a. at man ved å gå frem slik, har fratatt forhandleren retten til å utbedre mangelen. Nød-reparasjoner og reparasjoner som ikke kan vente er selvsagt unntatt fra dette prinsippet. Selv om det ikke er sikkert at man taper rett ved å gå frem på denne måten er det smartest å vente til reklamasjon er fremmet overfor selger.
Unntak for uredelighet
Hvis en selger har opptrådt grovt uaktsomt eller i strid med redelighet og god tro, faller alle frister og krav til reklamasjon innen rimelig tid bort. Det mest praktiske er fortielse av kunnskap om negative omstendigheter, eksempelvis om en større tidligere reparasjon eller annet lyte (f.eks. tidligere reparasjon for plastpest, tidligere synkning o.l.). Alternativt at det gis uriktige opplysninger (vitende eller i grov uaktsomhet). Et praktisk eksempel på dette er feil angivelse av gangtid, eller opplysning om motoroverhaling som i stedet var «overmaling».
Hvis selgerens uaktsomhet er beskjeden er en praktisk tillempning at domstolene utvider lengden på «rimelig tid» eller på den absolutte reklamasjonsfristen slik at kjøpers krav ikke faller bort.
Foreldelse kan frata deg reklamasjonsretten
Ved foreldelse faller alle krav bort. Foreldelse avbrytes ved at selger erkjenner at mangel foreligger, eller ved at kjøper reiser søksmål (f.eks. forliksklage eller klage til Forbrukerrådet). Foreldelsesfristen for krav på grunnlag av mangel begynner å løpe allerede ved leveringen, og fristen er tre år. Denne fristen er absolutt, og med mindre det foreligger en erkjennelse fra selger eller et saksanlegg før tre år er gått, taper kjøper sitt krav. Dette gjelder på tross av at det ved fristutløpet gjenstår to år av reklamasjonsfristen.
Etter de første tre årene vil kjøper likevel kunne fremme krav, dersom det gjelder forhold som var skjult. Fristen for å reise sak eller få en erkjennelse fra selger er her ett år etter at forholdet ble oppdaget eller burde ha blitt oppdaget. Ved denne fristen er det den samme risiko som ved reklamasjonsfristen «innen rimelig tid» og det er en frist man bør være forsiktig med å holde seg innenfor.
Hvordan fremsetter man en reklamasjon?
En reklamasjon kan fremsettes på den måte man vil, både muntlig og via chat-løsninger eller SMS, men det sier seg selv at dokumenterbar skriftlig reklamasjon alltid er best. Alene hensynet til bevissikring (på godt og vondt) tilsier det. Man risikerer på et fremtidig tidspunkt å måtte vise at man faktisk har reklamert på et forhold og tidspunktet reklamasjonen ble fremmet på. Valget av metode er på egen risiko. Men det er selgeren som har risikoen for at meldingen kommer frem, hvis den først er sendt på forsvarlig måte.
Hva må en reklamasjon inneholde?
Reklamasjonen må inneholde to elementer -- en fortelling om at det eksisterer en feil og hva feilen er, og en beskjed om at forhandleren vil bli holdt ansvarlig for feilen. Det er tilstrekkelig å beskrive symptomer og det er ikke nødvendig å ha undergitt båten en større teknisk undersøkelse av spesialister før man reklamerer. Det kan man trenge på et senere tidspunkt, hvis forhandleren bestrider at forholdet er mangel. Det er heller ikke verd å gå for mye i detalj om faktiske spørsmål, fordi det utilsiktet kan innsnevre hva det er man har reklamert på. Det kreves ikke at man angir nøyaktig hva man vil kreve -- valg av kjøpsrettslig beføyelse (se del 2) kan man vente med inntil forhandleren har tatt stilling til om det foreligger mangel.
Reklamasjonen må være tydelig -- det er eksempelvis ikke tilstrekkelig å bare fortelle om et symptom og spørre selgeren om han har kunnskap om hva det kan være. Det må komme tydelig frem at man anser forholdet for å være en mangel, og at man vil holde selgeren ansvarlig. Vi opplever ofte at kjøpere er for høflige eller ikke ønsker å gå for hardt på i sin reklamasjon -- men det kan få negative konsekvenser. Selv om man påstår at en feil foreligger og varsler et krav, kan man likevel kommunisere både høflig og skånsomt.
Trenering
Etter at en reklamasjon er fremmet plikter selgeren å ta stilling til den innenfor et rimelig tidsforløp. Det oppleves ofte at svar på en reklamasjon er av typen «vi må se nærmere på dette» eller at det må «feilsøkes» eller søkes råd hos andre el.l., hvoretter tiden går og ingen avklaring skjer. Dette er tidvis en taktikk for å sette kjøperen i en vanskelig situasjon der han er avhengig av forhandler eller verksted for overhodet å få skikk på båten igjen. Og ved trenering mykgjøres kjøperen slik at han ender opp med å gå med på både andre løsninger og mindre krav enn det han rettelig kunne fremme. Her må man alltid være på vakt -- det er fritt for å sette frister for både feilsøking og reparasjon, og deretter eventuelt få båten reparert på forhandlerens regning annet steds.
Vil du vite mer?
Våre mer enn 200 artikler gir god innsikt i juridiske problemer som kan oppstå ved båthandel, reparasjoner, forsikringssaker mv. Reklamasjon og reklamasjonsfrister er et omfattende tema som det er viktig å ha innsikt i og en viss basis-kunnskap om. Hvis artikkelen her var interessant, anbefaler vi vår artikkelserie «Reklamasjon» som går mer i dybden på temaene. Der finner du også omtale av forskjellene mot private kjøp og enkelte særlige frister.
Trenger du hjelp til å fremme en reklamasjon eller følge den opp?
Båtadvokaten har ekspertisen når det gjelder båtrelaterte spørsmål -- det er vi som kan båtjuss. Vi håndterer saker landet rundt. Ta kontakt på post@baatadvokaten.no eller tlf. 55 21 01 50.