VERD Å VITE: Forholdet mellom båtforeningen og medlemmene
Forholdet mellom forening og medlem er forskjellig regulert i de enkelte foreningers vedtekter og i hvordan de hver for seg strukturerer «kjørereglene» for medlemskapet. Det kan oppstå uklarheter f.eks. når medlemmer føler at deres interesser krenkes eller når de føler at de «taper» rettigheter. Og det er en lei tendens til at det oftere oppstår konflikter mellom medlemmer og foreninger. Vi skal her kort se på hvordan vedtekter og avtaler spiller sammen.
Alt foreningen er, og alt den kan gjøre og ikke gjøre, springer ut av vedtektene. Vedtektene er den faste ramme foreningen eksisterer etter, der bl.a. stemmerett, styrets myndighet og foreningens ideelle formål er forankret. Foreninger er ikke lovregulerte – derfor bestemmer foreningen selv hva innholdet skal være.
Et medlem har de rettigheter (og plikter) som vedtektene bestemmer. Ved å melde seg inn godtar man å «underkaste» seg vedtektene. Medlemsrettighetene omfatter møte-, tale- og stemmerett, valgbarhet til tillitsverv og alt ellers som er felles for alle i egenskap av å være medlem.
Avtaler mellom forening og medlem er noe annet. Det viktigste – rett til bruk av båtplass – er et avtaleforhold mellom forening og det enkelte medlem. Bruk av båtplasser er likevel ofte regulert i vedtektene. I slike tilfeller kan det lett oppstå vanskeligheter. Et vesentlig spørsmål er om vilkårene for bruk av båtplass kan endres av årsmøtet eller om det må være enighet med hvert medlem om det.
Hvis det ikke er klart at årsmøtet har slik myndighet, kan det bli tvistigheter. Det kan f.eks. være spørsmål om et medlem som har betalt innskudd for en båtplass ikke skal få det (hele) tilbake ved opphør, eller om han skal måtte betale nytt innskudd på et senere tidspunkt. Uten klart grunnlag for tolking av avtalen, er det ikke opplagt hva som er riktig svar. Årsmøtevedtak eller vedtektsendring er neppe tilstrekkelig (hvis ikke vedtektene selv spesifiserer en slik metode) – for den andre part må uansett samtykke til endring av avtalen. Det er derfor viktig at foreningens rett til å innføre endringer, er konkret avtalt. Vår anbefaling er at alle forhold omkring bruk av båtplass tas inn i avtaler med hvert medlem, slik at det ikke er tvil om hva som gjelder.
Vedtektsbestemmelser om innskudd for båtplass er svært uheldige. Avhengig av detaljer i formuleringen, risikerer foreningen å bli ansett som et samvirke og ikke som en ideell forening. Dermed kan man gå glipp av mva-kompensasjonen. Foreningens anliggender blir lovregulert i stedet for fritt, og foreningen kan risikere å få regnskaps- og revisjonsplikt, samt mva-plikt. Man kan bare unngå dette ved å ha vedtekter som gjør en slik tolkning umulig. Det er derfor anbefalelsesverdig å påse at vedtektene er mest mulig i samsvar med KNBF’s normalvedtekter.
Det er også smart å søke råd i god tid når foreningen er i tvil om sine rettsforhold. Husk at alle KNBF-foreninger har en times gratis rådgivning til sin disposisjon. Henvendelse til post@knbf.no eller post@baatadvokaten.no.