Salg eller ikke salg – og «håndpenger»
En stadig tilbakevendende spørsmålsstilling vi får å behandle, er spørsmål om når man er bundet i form av at avtale om kjøp er inngått. Det er rette årstiden akkurat nå – det er ca. 12 000 båter til salgs på finn, og det kommer rundt 300 nye pr. dag. Spørsmålet presenteres oftest av kjøpere, og som regel er det fordi man angrer seg. Men det hender også at selgere har samme behov for veiledning. Årsaken er gjerne den samme.
Det er allmennkunnskap at «en muntlig avtale er like god som en skriftlig avtale» og i dette postulatet ligger egentlig også svaret. Som regel vil det punkt hvor man er bundet, være klart og tydelig – det sies f.eks. «jeg tar den» eller «da har vi en avtale» eller noe liknende. Uten slike klare uttalelser vil man likevel være bundet og forpliktet til å gjennomføre handelen når man er enig om de viktigste punktene i en kjøpsavtale. Når det bare er mindre viktige ting å bli enig om, kan man altså være «fanget», selv om man ikke tydelig har sagt at man anser avtale inngått.
De bekreftende uttalelser vil som regel være muntlige, og det skaper et bevisproblem – hvem av partene har «risikoen» for hva som kan «bevises»? I vår moderne tid med kommunikasjon i flere kanaler vil det som regel finnes e-poster eller tekstmeldinger som belyser dette, og gir et noenlunde entydig svar. I andre tilfeller vil det være mer åpent og mer tvil mht. om avtale er inngått eller ikke. Vi har sett noen stygge tilfeller av full krangel om hvorvidt avtale var inngått. Det er ikke noen god start på et avtaleforhold, dersom kjøperen krangler seg til kjøp – det er lett å forestille seg at krangleviljen ikke stopper der. Det samme gjelder motsatt vei.
En fremgangsmåte som kan karakteriseres som et «lurt triks» for kjøpere som ønsker å «spikre» en avtale, er å betale håndpenger uanmodet. Dette forekommer i flere varianter, fra en innbetaling helt uten foranledning, til samtidige meldinger som søker å bekrefte avtale. Sistnevnte gjerne med kort tekst som f.eks. «Da er vi enige og for sikkerhets skyld betaler jeg inn kr 20 000 i håndpenger i dag». Dette er
det grunn til å være på vakt mot. Selv om «håndpenger» ikke har en generell definisjon kan det bli sett på som en delbetaling. I så fall kan det være straffbart å selge til andre. Dermed kan selger bli «fanget» av kjøpers innbetaling. Vi har skrevet om håndpenger tidligere -- verd å lese hvis forskudd eller håndpenger er aktuelt.
Enten man er selger eller kjøper, vil man oftest profitere på å være klar og tydelig på når man mener å inngå en avtale, og ellers på hvor man mener å være i forhandlingsprosessen. Hvis man vil eliminere overraskelser er det fornuftig å gi uttrykk for at man ikke vil anse seg bundet før det foreligger en endelig og komplett avtale som man kan takke ja eller nei til. Slik tydelighet, i skriftlig dokumenterbar form, er det som skal til for å unngå vanskelige diskusjoner. Moralen er derfor: Vær tydelig, si fra om «hvor» du er, og bruk e-post/SMS aktivt for å dokumentere dine egne utsagn.
Våre e-bøker med råd og tips om kjøp/salg samt den best gjennomtenkte bruktbåtkontrakten finner du her: RETT TIL SJØS
Ved tvil eller problemer står Båtadvokaten alltid til disposisjon.